Træhus

Træhuse holder i mange år

Træhuse har mange fordele. Det er et enkelt og økonomisk fordelagtigt materiale at bygge i. Træhuse kan faktisk også holde i mange år, hvis de får de rigtige vilkår til det.

Levetid for træhuse

Det er svært at sige, hvad et træhus levetid er, fordi der er mange faktorer, der har indspil. Det er nødvendigt at have styr på, hvor længe trækonstruktionen kan holde. Der er forskellige standarder, der kan hjælpe dig med det. De beskriver træarternes holdbarhed alt efter hvilke påvirkninger, der er fra miljøet.

Brugsklasserne er Risikoklasse 1, som er bygninger over jord i tørt miljø uden fugtpåvirkning.

Klasse 2 er over jord og afdækket, der kan være lejlighedsvis fugt.

Klasse 3 er over jord og ikke afdækket, her er der hyppigt fugt.

Klasse 4 er i kontakt med jord eller fersk vand og er vedvarende påvirket af vand.

Klasse 5 er i saltvand og vedvarende påvirket af vand.

Generelt vil det være sådan, at der er længere levetid for træet jo lavere risikoklasse. Levetiden er meget lang for træ, der konstant er tørt. Hvis du ønsker at bygge steder, hvor træet er meget udsat for vand, er det vigtigt, at træet er beregnet til det miljø. Der findes fyrretræsvinduer, som har en levetid på 200 år. Der har også været eksempler på ubehandlede ydervægge lavet af granrafter, som indtil nu er mere end 100 år gamle

Vedligeholdelse af træhuse for at opnå optimal levetid

Der er meget, du selv kan gøre, så træhuset får den bedste levetid. Når det kommer til nedbrydningen af materialerne, er sol og fugt vigtige faktorer. Derfor er det også vigtigt, at træet ikke står ubeskyttet. Det er en god ide at efterse dit træhus. Du skal se efter, om træet har tørt eller mat maling med afskalninger. Der må ikke være revner i træet, fordi der kan komme fugt i. Du skal også se efter skimmel, alger og råd. Der kan også være fugebånd eller kit ved vinduerne, som er skadet. Det er vigtigt, at tagrenderne ikke er stoppet, så regnen løber over og ned af facaden. Hvis dit træhus er udsat for skimmel eller alger, kan du fjerne det med ”fjernbelægninger”. Det er dog en god ide at forebygge med en grunder.

Det kan være svært at sige, hvor ofte et træhus skal males. Det er afhængigt af vejr og vind og træets tilstand. Det har også noget at sige, hvilken træbeskyttelse du bruger.

Referencer på træhuse der holder

Hvis man ser på træhuse fra tidligere, er der eksempler på huse, der er 200 år gamle som f.eks. kanonbådsskurene på Holmen. De er blevet bygget i 1813-1850. I 1964 blev de fredet. De er beklædt med brædder og tegl på taget. I ca. 1999 blev blokkene solgt og efterfølgende renoveret fuldstændig. Det er nu kontorbygninger med vand, varme, el og isolering.

Trækonstruktionerne står frem og er istandsat med syn på deres oprindelse.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.